Kuratorens scenedebut i NY

Kuratorens scenedebut i NY
PS122, NY, COIL FESTIVAL:
TEA TUPAJIĆ + PETRA ZANKI (CROATIA) – THE CURATORS’ PIECE (A TRIAL AGAINST ART).
Når kuratoren blir seg selv nok.
Vår egen Sven Åge Birkeland fra BIT, og Per Ananiassen fra Teaterhuset Avant Garden debuterer på scenen i NY.
Men hvor er det blitt av Joe Moe, som i anledning NY-oppholdet har skiftet navn fra Jon Refsdahl Moe? Ville ikke BBT-sjefen delta, eller ble han ikke spurt, som den eneste av det norske friteater- triangelet som ikke deltar – har han sceneangst?
Castet på 6 ulike internasjonale kuratorer, hovedsakelig europeiske, som estiske Priit Raud, østerrikske Florian Malzacher, og latviske Gundega Laivina, ved siden av PS122-sjefen australske Vallejo Gantner selv, utgjør besetningen og tur-managerne/ produsentene for stykket.
De settes ansvarlige for å presentere stykket på turné.
Tea Tupajić (regissør og lys) sammen med Petra Zanki (dramaturgi, koreografi) iscenesetter The Curators’ Piece (A Trial Against Art) som en rettssak mot kunst og dens hovedrolleinnehavere.
Stykket er ment å utfordre det utopiske idealet om ansvaret for å bringe kunsten ut til et bredere lag av befolkningen.
Beskyldninger rettes mot alle involverte, mot publikum selvsagt, etter at kuratorene blir stilt til ansvar for å presentere verket, og mot kunstnerne som skapte det. De 6 kuratorene blir så gitt mulighet til å fremme forsvarstaler for kunsten, som skal forsøke å berettige kunsten dens eksistens.
Målet om å konkludere med at en verden uten kunst er en ikke-eksisterende verden, er overbevisende i seg selv.
Stykket hadde premiere på TAG, under festivalen Bastard i 2012, for deretter å turnere Tupp i Uppsala, Kontrapunkt i Polen, og er nå på vei til selveste PS122 performance space i NY, hvor medvirkende Gantner selv er teatersjef.
75 minutes
 
Litteratur:
http://www.ps122.org/the-curators-piece/ 
http://www.curatorspiece.net

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere like this: