Hver kunstner sin egen festival

Egen-festival-trend:
Stadig flere scenekunstenheter som enkeltkunstnere og frigrupper i Norge og internasjonalt danner egne festivaler, slik skapes et eget arbeidsmarked, hver gruppe sin festival.
Så, representerer dette en modell å franchise; signaliserer det en ´gyldig´ eller en konstruert visningsform? Er egenfestival-tankegang rent profesjonelt på linje med mer åpent rekrutterte festivaldannelser, eller er metoden simpelthen dannet ut fra et skapt behov. På den annen side kan det være til evig diskusjon, hva som definerer hvilken kunst som er nødvendig eller behøvd i et åpent, demokratisk samfunn, til en hver tid.
På de egeninitiativ-frembragte festivalene fremstår det som om kunstnerne er booket, men da på egen festival. Det er på et vis fair enough; kunstnerne bidrar til å løsne det stramme arbeidsmarkedet, tar saken i egne hender og brødfør seg selv, setter seg selv i sammenheng med andre kunstnerkolleger.
Slik overflødiggjøres samtidig kurator-rollen, den eksternt rekrutterte festivalsjefen, og definisjonsmakten overtas av kunstnerne, gruppene eller deres produsenter, selv. Sidestilt da mer konservativt oppbygde festivalstrukturer, i et felles publikumsmarked.
Mangelfull kritisk distanse kan bli et problem, så snart også kritikerne er innleid til fiffige programtekster og presentasjoner. Det gjenstår  å se at publikum tilbys en plattform for kritisk refleksjon, i det store, hele og mer fragmenterte festivalbildet.
Slik det nå er gis publikum ofte den viktige dømmekraft-posisjon selv. Festivalene er mange, og konkurransen er stor, gjerne kan det være en gunstig idé å samle de ulike festivaler innen ulike kunstfagfelt i et felles nettside-forum, som viser navn på både festivalbestyrelse og kunstnere, det er viktig i et bevilgningsperspektiv hvor kvalitet og etterspørsel skal være i høysetet, og ikke egen-rekruttering, først og fremst.
TBC
Litteratur:
http://http://nf-df.no/
http://rethinkdance.no/om/
http://www.spillfestival.com/
http://ellafiskumdanz.com/r-e-d/summer-festival/
http://inbetweentime.co.uk/up-to-nature/about-utn
 Free
Foto: The Free People Festival Lookbook
 
Litteratur: 
http://www.bi.no/om-bi/Nyheter-fra-BI/Nyheter-i-2010/Finanskrisen-har-nadd-kulturlivet/

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: