Sparker i glasshus?

SAMFUNNSDEBATT

Kyander sparker i gang en debatt som på en måte ikke får eller finner resonans, ser den svenske kulturarbeideren aspekter ved samfunnet, som i realiteten ikke finner gehør i det norske?
 
Glasshus
Glasset sildrer, men den teoretiske responsen uteblir mer eller mindre. Om litt forsvinner han ved at han går av, og kanhende den toneangivende forfriskende, uforferdede debatten med ham.
I sin appell her forleden i Dagbladet (14.2.2014) stiller han relevante, naturlig samfunnsengasjerte spørsmål, slik virker simpelthen det norske kunstsamfunnet sett innenfra, fra hans hold.
 
Dystopi
Han har viktige erfaringer fra norsk kunst- og kulturmiljø som han tar med seg ut videre internasjonalt, det er vår opgave som kunst- og kulturmiljø å gå i dialog med ham.
Intet er så kjedelig som tause, uengasjerte kunstnere, uansett regjering, ærlig talt. Har den offentlige debatten forstummet?
Har han rett, eller er hans angst overdrevet? Hva danner bakgrunnen for hans dystopi?
Hva er det han vil sparke i gang, hvor kommer engasjementet fra om ikke en dypfølt kjærlighet og omsorg for norsk kunst, norsk kunstliv og norske kunstnere internasjonalt, vil det være naturlig å mene, etter hans år i Norge.
Det er en ganske modig, om ikke dumdristig, og anderledes stemme å lytte til som faggruppe.
 
Offentlig debatt
En debatt på Kunstnernes Hus i Oslo om emnet er på sin plass, hvor debatten løftes frem, og representanter for de involverte sitter i panelet.
Slik settes debatten i relieff, og for nødvendigvis å sjekke status quo i kunstfagfeltet også etter regjeringsskiftet. Dette for å bevare, og sette nettopp takhøyden i det kunstneriske ordskiftet på agendaen. 
For å bevare et høyt refleksjonsnivå og engasjement blant internasjonalt orienterte norske kunstnere, som tas på alvor også fremover.
 
 
Litteratur:
Sitat Sydsvenskan 19.2.2014:
«Den nuvarande Høyre-Fremskrittspartiet-regeringen har gått ut hårt mot den förra Arbeiderpartiregeringen för dess inblandning i kulturpolitiken, och man har talat om en ”frihetsreform” med mindre statlig inblandning.        
Ord och handling har så här långt inte hängt samman, vilket inte är ett partipolitiskt påstående från mig (partilös) utan ett trött konstaterande från en av de kulturella vingårdsarbetarna.
Det som skett är värre än bara lite statlig styrning av verksamheter generellt. Det är ett ingrepp i yttrandefriheten och i en enskild institutions självständighet.»
-Pontus Kyander, Sydsvenskan 19.2.2014
http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/torsk-pa-nationalismen/
 
http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/konsthallschef-laxas-upp-efter-ministersamtal/
http://www.dagbladet.no/2014/02/14/kultur/meninger/kronikk/debatt/thorhild_widvey/31823253/
 
 

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere like this: