[KULTURISME] FERIST KUNSTFERIE

Kunst-turisme 

Av: CULTOURISME INC

Edvard Munch er i spissen av hva Norge (her: Oslo og omegn) kan fronte internasjonalt, også med sine 30 000 presseklipp etter Munch-jubileet nylig

::::::::

 
Edvard Munchs kunst fra hans beste faser er fremdeles så attraktiv, at hans virke kan kobles så og si til et hvert salgsprodukt og de ville bare kunne dra fordel av det.
Men vil det gavne Munchs navn og hans kunstneriske integritet?
 
Munch vs Danskebåten
Nå viser det seg at Munch som merkevare relateres til folkelige Color Line og Thon, i en ny avtale velsignet av V-Kultur- og næringsbyråd i Oslo, Bjercke, og direktør Henrichsen, Munch-Museet, lansert i dag.
Munch var i sin tid kontroversiell og talentfull, men han levde et stille og tilbaketrukket liv på mange måter.
Er det relevant å mene at hans virke lett lar seg relatere til ja, hva blir det neste, Hennig-Olsen is?
Og hva med Marina Abramovic, som samarbeidspartner i Munch-jubileet, vil hun sponses av Banan-Mathiesen?
Robyn går for Volvo, i det minste.
 
Eksklusivitet
I en tid hvor spons, kunst, kultur, næring og finans er moteord uttalt i omgang med hverandre, er det samtidig viktlig å skille klinten fra hveten.
Det kan være viktig å relatere det riktig store, i kobling til det universelle, ikke hva som helst mot hvemsomhelst, hele tiden, eller?
Hvem holder et kvalitetsmessig overoppsyn med den nye felles kultur- og næringsarenaen, en Kultur-, spons-, og næringsminister? Eller er det bare først til møllen, som her? 
Her kan det stå en kulturarv på spill. Husk, image kan være everything.
 
Ideologi
FrP vil i prinsippet ikke kaste bort penger på et nytt Munch-Museum, men FrP-sponsor Thon vil gjerne dra fordel av Munchs internasjonale omdømme.
Det er et paradoks, som må tenkes nøye gjennom.
 
Estetisk spørsmål
Det er da tidligere klarert hvem Munch selv ville donere sin samling til ved at de pleier den etterrettelig? Hvordan stiller hans familie og etterkommere seg til dette?
Hva med kunstnerisk atuensitet, er den beskyttet rent estetisk her, for fremtiden? BONO, where art thou.
Så til realiteten, slavehandelen er inngått, Munch jobber post mortem for kommunen, det er ingen grenser?
Stakkars mann, det skal tydelig straffe seg å være ut over det vanlige dyktig, genial for sin tid.
Da er det betimelig å stille spørsmål ved hvordan samarbeidet fremgår visuelt sett?
Skal Skriket prege flaggskipene, eller ..Madonna? 
 
Reisekunst
I følge NTB er samarbeidet ønsket og i tråd med Regjeringens mål for reiseliv og kultur.
– Dette er rett og slett et glitrende samarbeidsprosjekt som jeg tror vil vise at det er et enormt verdiskapingspotensial i skjæringspunktet kultur og næring, avslutter Bjercke (V), hvor han lettere begeistret, og ukritisk, omfavner den noe ubalanserte avtalen.
 
Kvalitet
Kunstbevegelsen er av den oppfatning at Edvard Munch spesielt og dyktige kunstnere generelt, med fordel kan knyttes til det aller beste, men at man må være ytterst forsiktig med hvordan. 
Det må kunne settes som premiss at man ser til at det er utpreget kunstvennlige samarbeidspartnere man kobler de store mestre til.
 
Politikk
Det er tenkelig at enkelte FrP-vennlige virkelig engasjerer seg for kunstens utvikling, men et minste kriterie for den enkelte samarbeidspartner bør være at det i porteføljen må kunne vises i praksis.
Slik det nå er virker det som det ikke er Munch eller turistene, men primært Thon og Color Line som kommer best ut av avtalen.
For hvilken sum de har fått denne gullbringende avtalen, vites ikke i skrivende stund, men den må være enorm.
Avtalene burde også vært ute på offentlig anbud, av ordens hensyn.
 
Eierskap
Videre, hvem sikrer hvor tidsbegrenset og hvordan en avtale strekker seg, for fremtidig anvendelse av logo-problematikk ?
Og hva med avgrensning av sponsor-avtalenes omfang som sådan, skal en kjøper risikere at det må stå OBOS i hjørnet på Nerdrum-maleriene, også i privat eie, eller kun i offentlige sammenhenger? SAS på Christopher Rådlunds naturmalerier? En sesong, eller til evig tid?
«Tine Meierier støtter Lynx-utstillingen som åpner i aften» ved arkitekt og billedkunstner Irene Sævik, med tittel Interior Distractions?
Hennes utstilling varer forøvrig til 15.6, åpningstidene er kl. 12 – 16. Er kunstneren sponset med youghurt eller melk, i et livstidsabbonement?
Freia sponser Kongolandsbyen? 
 
Sponsorråd
Her behøves det kyndig veiledning, et eget nasjonalt sponsor-råd bør innsettes, dess raskere, jo bedre, hvor hva som best kan kobles nasjonalt og internasjonalt, diskuteres.
DNB kan f.eks være en sterk sponsor, men drar de turister? Hvis ikke, mister bankene da i denne sammenheng muligheten til å kobles til kunsten?
Her er det mange ulike aspekter som kan behandles.
 
::::::::
 
 
Litteratur:
https://www.ntbinfo.no/release?releaseId=4443472
Kunst vs finans: https://kunstbevegelsen.wordpress.com/2014/05/03/kunst-vs-finans/
Bilde
LYNX

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere like this: