23%

Oppsiktsvekkende

Norske kunstnere tjente mindre på kunsten sin i 2013 enn i 2006, viser en ny undersøkelse.

23%

I de siste 9 år har den enkelte kunstner innen ulike felt tjent mindre, dette samtidig som den jevne nordmann fikk 23 prosent mer å rutte med i samme periode, viser ny statistikk.

Kunstnernes negative lønnsutvikling har skjedd parallelt med at den rødgrønne regjeringen doblet kulturbudsjettet, en økning som ikke styrket den enkelte kunstners inntektsgrunnlag.

Scenekunstnere og dansekunstnere har lavere inntekter fra kunstnerisk arbeid i 2013 enn de hadde i 2006 (da Telemarksforskning gjorde en lignende undersøkelse). Nedgangen er størst for danserne, som også i 2006 hadde en lav kunstnerisk inntekt.

Når det gjelder total inntekt, er inntrykket for scenekunstnere at «noen har et relativt bra nivå, mens andre har et betydelig lavere nivå. Særlig har koreografer og dansere et lavt nivå – langt lavere enn befolkningen for øvrig.” (s.45)

(…) «Man har kanskje ikke vært flinke nok til å rette tiltakene mot det som kommer kunstnerne til gode generelt. Det bør være oppgaven nå for å få pengestrømmen tilbake til kunstnerne» (…) står det å lese i omtalen av rapporten «Kunstens autonomi og kunstens økonomi», lansert av Kulturdepartementet, som her på NRK hjemmesider,

http://www.nrk.no/kultur/inntektene-stuper-for-norske-kunstnere-1.12175539

Litteratur:

https://kunstbevegelsen.wordpress.com/2015/01/28/ny-frilansallianse-etablert-2/

http://www.manifesttidsskrift.no/midlertidig-ansatte-er-en-tikkende-klassebombe/

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere like this: