Kunst i vest og øst

KUNSTEN OG LØSRIVELSEN

Istedet for å la regionen «løsrive seg», valgte deler av bergenserne å mobilisere en statsminister fra vest, og gjorde slik i stedet umerkelig hele landet til bergensere, snedig, sett i regionspolitisk forstand – kunsten å løsrive seg er slik sett nærmere et maktpolitisk dilemma, ikke først og fremst partipolitisk, kan noen mene?

Hvordan preger dette nettopp kunsten?

Bjørgvin har ikke på samme måte vært et makt-sentrum siden nærmere 1600-tallet, hovedstad ikke siden 1314.

Rent bortsett fra at Nasjonalmuseets nye sjef er å anse som Bergens-fundert, hvilke andre mekanismer ser man utspille seg på kunstens arena i ly av skiftet fra Oslo Vest til Vest?

Ja, bortsett fra at kulturrådet, som for mange dyktige kunstnere nærmest har vært et alternativ til sosialen, nå ikles et skinn av det forsøksvis mer glamorøse næringsbegrepet, og denslags.

Den nye flyplassbygningen er imponerende, i likhet med Gardermoen er Flesland nå oppdatert til noe stort og fancy, flott initiativ, det gjør det rimelig lekkert å lande i en av Norges fremste kulturbyer, som slik gir inntrykk av å være en mer likestilt by nr. 2.

Den nye Bybane-traseen helt ut til flyterminalen gjør det drømmende lett å reise til og fra. På vei til flyet kan man slik rent demografisk, studere et helt spekter ulike bergensere,  kun avbrutt av noe slikt som 27 ulike musikalske komposisjoner, som differensierer markant både i stil og innhold, særlig Skioldsskiftet er det verdt å merke seg, eller for å si det på en annen måte, den stikker seg ut, man skvetter, så film noir´ish er den.

En tilføyelse, det viser seg ved nærmere undersøkelse, at SV´s politiker Snorre Valen visstnok står for bybanens stopp musikk-signal frem til Nesttun – er han profesjonell musiker? Har oppdraget vært utlyst? Og deretter er det en større variasjon av ymse store og mindre kjente, Bergens-tilknyttede komponister og musikere som står for de øvrige bidrag, uten at det er spesifisert for hvert stopp, inkludert Bergen Kulturskole.

Norges per definisjon eneste stats-regisserte dansekompani med moderne repertoir, CB, fundert i Bergen, bevilges ny scene på tidligere Sentralbadet, som besluttet i juni, se link.

Byens oppdatering, nylig bejublet med et overdådig påkostet, men vel gjennomført sykkel-vm – sporten er som kjent en del av kulturdepartmentets portefølje, er verdt å dvele ved, mens man går tur i skogen, eller på fjellet, en lørdags ettermiddag.

Før en kaffe-pause, og lesing av boken Å leve av kunsten, utgitt ved Manifest forlag 2017.

 

Litteratur:

https://www.bt.no/kultur/i/mmVM4/Sentralbadet-far-totalt-700-millioner–Carte-Blanche-blir-i-Bergen-

 

 

Reklamer

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere like this: